Reviews > Grand Theft Auto: San Andreas [PS2]
Grand Theft Auto: San Andreas review
Auteur : Davy De Rauw / Date : 06-05-2005 12:35
Bekijk / geef commentaar : (1)
Average members rating : 8.00
Door het ongelooflijke succes van GTA3 & Vice City zat iedereen te wachten op deze sequel. Vice city verscheen net één jaar na GTA3 , deze keer werd er iets langer gewerkt aan de titel. Nu 2 jaar later ligt San Andreas eindelijk in de winkels. Door het vrijgeven van kleine nieuwtjes en informatie werd de hype groter en groter met de dag. Na bijna een maandje non-stop San Andreas kan ik een antwoord op de volgende vraag geven. Kan deze game de grote hype overleven en niet teleurstellen?
Ik ga meteen een antwoord geven op deze vraag. Dit spel is gewoon het beste wat je kan vinden op de Playstation 2. De vorige delen waren al super en dat is nu niets anders. San Andreas is van dezelfde kwaliteit en doet er nog een schepje bovenop. Alles wat zo geweldig was aan Vice City is terug. Alleen groter en nog beter.


Zoals iedereen ondertussen wel weet San Andreas is een staat. Een staat dat bestaat uit drie grote steden (Los Santos, San Fierro, Las Venturas) een groot stuk platteland, een woestijn, een grote berg en heel wat verschillende dorpjes. Je moet alle locaties wel eerst vrijspelen maar vanaf dat moment kan je overal komen en dan merk je hoe ongelooflijk groot deze game wel is. Hoe ze dit allemaal op die ene disc hebben gekregen is mij nog steeds niet duidelijk.

Wazzup With CJ
Je speelt in San Andreas als CJ (Carl Johnson) en na een verblijf van vijf jaar in Liberty City ga je terug naar Los Santos omdat je moeder op een laffe wijze is omgebracht door een rivaliserende bende. Zelfs je begrafenis van je moeder verloopt niet rustig. Een paar bendeleden van de Ballas, een gangstergroep, komen je een bezoekje brengen en openen het vuur. Je overleeft het en samen met je broer en bendeleden ga je terug naar huis op een bmx. GTA San Andreas is nu echt begonnen.

Vaardigheden?
Laten we het meteen even hebben over de grootste vernieuwingen in San Andreas. Je kan je personage trainen. Echt alles kan je verbeteren. Je uithoudingsvermogen kan je trainen door heel wat te lopen, zwemmen en fietsen. Maar er is meer dan alleen je uithoudingsvermogen. Na een bezoekje aan de gym kan je nieuwe moves leren. En in elke grote stad leer je een andere vechtstijl. Je kan er ook aan je uithoudingsvermogen werken en zelfs met de gewichten spelen om een beetje spieren bij elkaar te krijgen. Want in het begin van het spel zie je er alles behalve uit als een indrukwekkende gangster. Dit is nog niet alles. Als je veel hetzelfde wapen gebruikt ga je met dat wapen ook veel beter en gerichter kunnen schieten. Dit is ook van toepassing op de vervoersmiddelen. Wil je beetje gezond blijven moet je natuurlijk zoals in het echte leven de nodige voedingsmiddelen naar binnen gooien. Dit kan je doen in de vele fast food restaurants in de game. Let wel op. Als je teveel eet en je gaat amper trainen dan word je echt heel dik en dan krijg je ook opmerkingen zoals 'Big Fatso'. Ook heeft dit gevolgen voor de game want voor bepaalde missies ben je dan gewoon niet sterk, snel en goed genoeg. Waardoor je eerst moet trainen voor je aan de missie kan beginnen. En dan heb ik nog niet gesproken over de kapper, kledingswinkels enzovoort. Zoals ik al zei.. San Andreas is groot en dan heb ik het niet alleen over de omvang van het hele spel maar gewoon over de vele mogelijkheden.

Vrijheid
Net als in het vorige deel heb je vrijheid in wat je wil doen. Wil je rustig wat mensen vermoorden op de straten of ga je wat racen door de verschillende steden of wil je van die ene grote berg naar beneden springen. Het kan allemaal. Je doet waar je zin in hebt. Maar als je verder wil in het verhaal moet je echt wel de vele missies doen. Opnieuw vind je op het kaartje verschillende icoontjes van personages waar je een missie kan starten. Dit begint net als in de vorige delen met eenvoudige opdrachten maar hoe verder je in het spel komt hoe moeilijker de missies worden en bij sommige missies kan het echt frustrerend zijn. Maar nergens heb je het gevoel van dit is gewoon onmogelijk. Heel wat spelers zullen het spel te moeilijk vinden en weer vals gaan spelen. En dat vind ik toch wel spijtig. Een prachtig spel als deze moet je gewoon spelen zonder cheats. Gewoon even zoeken naar de beste oplossing en ook in het afwerken van een missie krijg je toch heel wat vrijheid. Je kiest zelf hoe je het wil doen. Voor elke missie krijg je opnieuw een filmpje met opnieuw de nodige humor maar ook opnieuw met de uitstekende stemmen. De stemmen zijn weer van de bovenste plank en worden ingesproken door heel wat bekende namen. Zoals Samuel L. Jackson en Sean Penn. Die de stem vertolken van de corrupte agenten waar je smerige klusjes voor opknapt.

Soundtrack
Nu ik het toch over de stemmen heb kan ik het maar beter meteen over de muziek hebben. De muziek is weer van een hoge kwaliteit met een massa aan bekende nummers. Zo heb je voor iedereen wat. Van Rap tot Rock en ook de hilarische praatzenders zijn terug. Ikzelf vond Radio Los Santos de beste zender met de nodige Rap muziek van Dr Dre en co. Dit past het meeste bij CJ en ook meteen bij mij. Maar smaken verschillen en naast de nodige hiphop heb je aardig wat andere genres zodat iedereen zijn radiozender kan vinden.

Zoals ik al zei is de vrijheid enorm en je doet gewoon wat je wil. Zo heb ik de verschillende arcadekasten nog niet genoemd waar je van die oude spelletjes op kan spelen. Of het gokken in de casino’s waar je heel wat geld mee kan verdienen. De zoektoch naar verborgen paketten, ook wel Hidden Packages genoemd, is niet meer terug te vinden in het spel. Deze keer is het vervangen door je eigen graffiti tags aan te brengen op 100 tags van andere gangs. Dit is dan in het deel Los Santos. In San Fierro moet je dan weer 50 foto’s nemen van bepaalde zaken. En in Las Venturas moet je 50 hoefijzers zien te vinden. Dit laatste doet me nog het meeste denken aan de hidden packages. Maar ook dit is nog niet alles. Je kan ook nog 50 oesters vinden onder water. Inderdaad je kan ook zwemmen en duiken. Één van de minpunten in het vorige deel is dus verdwenen als sneeuw voor de zon.

Gangwars anyone?
Nog één van de nieuwe dingen is het veroveren van bepaalde gebieden in Los Santos. Na een aantal missies zie je duidelijk welke gang dat deel van de stad bezit. En je kan aan gasten in de buurt vragen of ze bij je eigen gang willen komen. Je stapt in een auto en je gaat in het gebied van de tegenstander een beetje oorlog zoeken. En na een tijdje knallen is dat gebied van jou. Let wel op. Want de andere gangs laten dit niet zomaar doen en kunnen hetzelfde doen met je eigen gebied. Waardoor je het soms moet verdedigen. Dit krijg je op je scherm te zien en ook op de map zie je waar je naartoe moet. Hierdoor krijg je ook weer respect en hoe meer respect je hebt hoe meer gangsters je kan opnemen in je eigen bende.

Die gangsters zijn niet al te slim en leggen in een duel vrij snel het loodje. Omdat ze iets te dom in de richting van de tegenstander lopen. Na een dergelijke gangwar ben je meestal terug in je eentje over. Je moet dit vooral in de eerste stad doen en met het veroveren van de stad ben je toch al aardig wat uurtjes bezig. Éénmal in San Fierro kan je dit niet meer doen.

Graphics
Op de beeldkwaliteit geeft iedereen heel wat kritiek. Maar ik vind ze toch wel beter dan in Vice City. Je ziet in het begin misschien niet meteen de verschillen. Maar het ziet er allemaal net wat strakker uit. Je moet natuurlijk ook rekening houden met het feit dat dit spel enorm groot is en daardoor is de beeldkwaliteit niet zo sterk als in andere recent verschenen spellen. Dus ik snap niet wat sommige zitten te zeuren dat de beeldkwaliteit tegenvalt. Bij mij gaat het om de speelbaarheid. En de speelbaarheid is gewoon heerlijk. Ik persoonlijk vind dat de grote speelwereld de iets mindere beeldkwaliteit in vergelijking met andere spellen doet vergeten. Verder zien de auto’s en weerseffecten er heel goed uit. Tussen de verschillende steden heb je nu geen enkele laadtijd meer. In Vice City kwam er soms nog een laadscherm tussen verschillende delen van de stad. Nu is dat enkel het geval bij het begin van een filmpje of als je ergens binnen gaat. Ook over de binnenlocaties niets als lof. Het ziet er gewoon heel goed uit. Spijtig dat er heel wat pop-up is. Soms zie je het gras echt groeien en verschijnen er gebouwen uit het niets. Ook zitten er wel wat foutjes in het spel maar zo erg als Driv3r is het nooit.

Het is wel duidelijk dat ik erg positief ben over dit spel. Het is alles wat GTA3 en Vice City zo goed maakte alleen nog groter en beter. Dit spel moet je gewoon in je collectie hebben anders ben je de naam gamer niet eens waard.

Gameplay: 9
Graphics: 8
Replay: 9
Nu online : 0 Members(s), 15 gast(en) :

Stealth rapport van Game